,

Hogyan növelheted dolgozóid elköteleződését egy 4 lépésből álló egyszerű technikával?

Mostanában ez a vesszőparipám, de joggal! Az utóbbi években is már, de a jelen helyzetben főleg előtérbe került az emberi tényező. Valljuk be, már nem fogunk úgy gondolkodni, mint azelőtt, ez magánéletben és munkában egyaránt igaz. Azt gondolom, hogy veszélyes is lenne, hiszen a körülmények változtak, a piaci helyzet is változott, és ha versenyelőnyt szeretnénk vállalkozóként, akkor meg kell újulnunk, meg kell változtatni a gondolkodásunkat, új stratégiákat, szokásokat kell bevezetni.

Azt mondják, hogy egy új szokás bevezetéséhez legalább 21 nap szükséges, de tartós eredményt hosszabb távon várhatunk. Ezt a tézist sok helyen olvashatjuk, sok önfejlesztő könyvben megtaláljuk.  Magánéletben olvasunk is ilyen okosságokat, tanácsokat, esetleg volt, aki már részt vett ilyen programban, kihívásban. Miért gondoljuk, hogy ez másképp van az üzleti életben? Hajlamosak vagyunk teljesen különválasztani a magánembert és a vállalkozót/vezetőt. Miért van ez?

Üzleti élet = magánélet?!

Sokszor túlmisztifikáljuk az üzleti világot – és én nem szeretnék senkit megbántani – de az üzleti életben sok tényező pont úgy működik, mint a magánéletben! Nézzük meg ott milyenek az eredményeink? Milyenek a motivációink? És tényleg és őszintén nézzünk magunkba! Az eddigi hozzáállásunk milyen eredményeket hozott? Természetesen, ha ezzel elégedettek vagyunk, akkor nem biztos, hogy változtatni kell! Szerinted is így van?

Én nem így látom! Mert lehet, hogy nálad vagy a céged működésében nincs változás, de a gazdasági környezet, amiben mozogsz, bizony változik! Ha lépést akarsz tartani a piaccal, akkor neked is jó irányba kell mozdulnod!

Ha semmi nem változik, akkor semmi nem változik!

Szükség van arra, hogy új szokásokat vegyünk fel, és hagyjunk el régieket!

Nézzük meg a dínókat! Sajnos nem elírás, van párhuzam!

Hogy jönnek ide a dinók? Vonatkoztassunk el kicsit az előbbiektől és tegyünk egy kis evolúciós utazást!

Ha visszatekintünk a fejlődésben, akkor voltak harmonikus időszakok, virágzások, majd mindig történt valami, ami véget vetett egy időszaknak, sőt az egész létezésnek! Gondoljunk csak a dinoszauruszokra. A maguk korában erős, meghatározó lények voltak, nemigen akadt természetes ellenségük, nem volt „versenytársuk”. Magabiztosan éldegéltek, mígnem egy katasztrófának köszönhetően kihaltak. Pedig milyen nagy és erős állatok voltak! Csak a legkisebb testű állatok élték túl az aszteroida becsapódás által okozott pusztítást! Milyen érdekes nem? Miért? Mert valószínűleg csak a legkisebbek tudtak megfelelően és gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Mi a tanulság?

Mindig figyeljük az eseményeket, tervezzünk és reagáljunk gyorsan, vagyis alkalmazkodjunk a körülményekhez, mert ez a fennmaradás kulcsa! ALKALMAZKODÁS, csupa nagybetűvel!

Rendszer kiépítése a fennmaradás kulcsa! A tudáspiramis!

Mi az a tudáspiramis? Hogyan tudod a vállalkozásodba ezt átültetni?

A legegyszerűbben úgy, hogy rendszerben gondolkodsz, stratégiát gyártasz, és ha van ehhez eszközöd, akkor használod! Mire gondolok?

Mivel a vállalkozásodban jobb esetben nem egyedül vagy – de ha így is van, akkor neked még fontosabb résen lenned – a munkatársaidat be kell vonnod ebbe a folyamatba, meg kell mutatnod nekik az új irányt, el kell köteleződniük mellette(d), mert ha köztetek is széthúzás van, vagy nem megfelelő az információáramlás, netán azt sem tudjátok merre kéne menni, akkor úgy jártok, mint a dinoszauruszok.

Ehhez a munkatársakat és magadat motiválni kell és folyamatosan fejleszteni.  A hatékonyságotokat nagymértékben segíti, ha van egy fejlesztési rendszer a cégben. Tudni fogod, hogy mit kell tenned, ha új dolgozót vesztek fel, milyen fejlesztések, képzések javasoltak a meglévő kollegáknak, akár készség szinten, akár szakmai tudás tekintetében. Ha pedig esetleg aktuális lehet, vagy tervben van vezető utánpótlás, akkor jó, ha van programod a tehetséggondozáshoz is, mely segít megtalálni és kiválasztani a megfelelő utódot.

Legkönnyebben egy jól használható, könnyen a gyakorlatba ültethető képzéspiramis alkalmazása segíthet, melyben én tudok segíteni neked! Részleteket tudsz olvasni a Hogyan növelheted dolgozóid elköteleződését egy 4 lépésből álló egyszerű technikával? című e-bookomból, illetve ha megnézed a Fejlesztési kulcsprogram tréningvideót.

Ha végigolvastad ezt a bejegyzést, és elindult pár gondolat a fejedben, hogy a fentiekből van, ami aktuális nálad, akkor az első lépéseket már megtetted! Gratulálok, mert akkor előre gondolkozol, vagy legalábbis megoldás orientált és nyitott vagy!

Nem kell mindent egyszerre megoldanod, ez a nagyszerű a tudáspiramis módszerben. Megnézzük, hogy melyik szinteken kell rendet tenni, és csak azzal kell foglalkoznod, ami leginkább a célodat segíti.

Mi a legrosszabb, ami történhet?

Új ismeretekkel gazdagodsz, részt veszel pár tréningen, fejlődsz, és ha most nem érzed úgy, hogy hasznos volt, akkor a későbbiekben eszedbe fog jutni pár dolog, amit elsajátítottál, és akkor csak elő kell venned a tarsolyodból, és ha kell, én még mindig itt leszek, hogy segítsek neked!

Mi az, amit biztosan ígérhetek?

Segítek  abban, hogy a lehető legjobbat hozd ki a magadból és a cégedből!

Ehhez egyszerűen csak az elképzeléseidet vesszük alapul, és elősegítem a lehető legteljesebb kiaknázását.

Nézd meg a részleteket itt!